https://indebuurt.nl/breda/gezondheid/coronavirus-in-breda-dit-moet-je-doen-als-je-klachten-hebt~85315/
In Brabant zijn de meeste coronapatiënten van Nederland en de Brabantse veiligheidsregio neemt dan ook veel maatregelen om verdere verspreiding te voorkomen. Maar wat als je toch opeens koorts krijgt of veel moet hoesten? Dit moet je doen als je als Bredanaar klachten hebt.
Wanneer moet ik de huisarts bellen over mijn klachten?
Huisartsen in Breda worden overspoeld met telefoontjes en het RIVM heeft daarom de volgende richtlijnen meegegeven:
Heb je verkoudheidsklachten of verhoging tot 38 graden Celsius en ben je in een gebied geweest waar het coronavirus heerst of woon je in Brabant? Dan hoef je niet de huisarts te bellen. Het RIVM adviseert thuis te blijven, uit te zieken en afstand te houden van andere mensen.
Worden de klachten erger en heb je koorts hoger dan 38 graden Celsius, moet je hoesten of ben je benauwd? Neem dan contact op met je huisarts.
Ik heb klachten, maar heb ook een chronische ziekte/hooikoorts. Wat moet ik doen?
Het RIVM adviseert: komen de klachten overeen met de klachten die je altijd hebt? Dan is het niet nodig om de huisarts te bellen. Dit doe je alleen bij hoge koorts of toenemende benauwdheid. Twijfel je of komen de klachten niet overeen? Blijf dan thuis en beperk je sociale contacten voor 24 uur.
Moeten Brabanders nu eerder aan de bel trekken bij lichte klachten?
Persvoorlichter Coen Berends van het RIVM zegt hierover: “Nee, dat hoeft niet. Voor Brabanders gelden nog steeds dezelfde richtlijnen bij klachten als voor de rest van Nederland. Mensen die in Brabant wonen, moeten vooral zoveel mogelijk thuiswerken en sociale contacten vermijden.”
Kan ik mij aanmelden voor een test?
Een test heeft alleen zin als je gezondheidsklachten hebt die overeenkomen met het coronavirus. In dat geval neem je contact op met de huisarts, die bepaalt of je uiteindelijk ook echt getest wordt.
Kan ik mij preventief laten testen?
Dit heeft volgens het RIVM geen zin. Als je het virus hebt, dan is er in de eerste dagen nog onvoldoende ‘virus’ in je lichaam en zal de test niet kunnen aantonen of je het coronavirus hebt. Daarom worden alleen mensen getest die klachten hebben.
Waarom word ik niet getest terwijl ik wel klachten heb?
Om getest te worden moet je de volgende symptomen hebben: kortademigheid, last van luchtwegen, benauwd, hoesten en koorts boven de 38 graden. Als je één klacht hebt, dan word je niet getest. Het gaat om de combinatie van symptomen volgens een medewerker van de GGD.
Persvoorlichter Coen Berends van het RIVM voegt daar aan toe: “De huisarts bepaalt in de meeste gevallen of een test ook echt nodig is. Een huisarts moet daar wel secuur in zijn. Op dit moment is er genoeg testcapaciteit, maar als je teveel gaat testen dan kan dit een tekort opleveren. Als in één gezin iemand al is besmet met het coronavirus en andere gezinsleden hebben dezelfde symptomen, dan is het voor een arts wel duidelijk dat zij ook het coronavirus hebben en dan is een test niet nodig.”
Hoe ziet zo’n test eruit?
Bij mensen die worden getest op het coronavirus, wordt slijm uit de keel en uit de neus afgenomen met een wattenstaafje. Het staafje gaat vervolgens in een reageerbuisje en gaan in een envelop naar het lab. Na 24 uur krijg je de uitslag en wordt bepaald of je in thuisisolatie moet of opgenomen wordt in het ziekenhuis. Lees verder op het AD hoe zo’n coronatest in de praktijk gaat.
Meer vragen? Op Arrayde website van het RIVM kun je veel informatie vinden. Wil je liever iemand spreken? De Rijksoverheid heeft het publieksinformatienummer 0800-1351 geopend, om mensen te voorzien van de juiste informatie over het virus.